Прийшов до військкомату. Що далі?

Щодня ми отримуємо велику кількість  питань від українців щодо загальною мобілізації. Більшою мірою такі питання стосуються того, кого саме можуть призвати та яка категорія громадян не підпадає під мобілізацію. Ми будемо намагатись дати відповіді на найчастіші питання.

Якою є черговість і обсяги мобілізації? Кого беруть до лав ЗСУ в першу чергу?

Порядок мобілізації регулюється Указом Президента України «Про загальну мобілізацію» №69/2022 від 24 лютого 2022 року. Документом визначено, що Генеральний штаб Збройних Сил України визначає черговість та обсяги призову військовозобов’язаних, резервістів та транспортних засобів національної економіки в межах загального строку мобілізації.

Зі слів начальника Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України Романа Горбача знаємо, що мобілізація в Україні відбувається хвилями. Наразі здійснюється друга хвиля. Мобілізація є плановою, це означає, що Генеральний штаб ЗСУ формує черговість призову. Так, в першу чергу призиваються ті, хто має досвід у військовій справі. Планування наступних кроків мобілізації залежить від розвитку подій на лінії зіткнення.

В першу хвилю було мобілізовано оперативний резерв — колишніх військовослужбовців, які мали бойовий досвід або служили за контрактом. На даний момент на службу призиваються військовослужбовці, які в період з 2014 року проходили термінову службу чи служили за контрактом. Після завершення другої хвилі на службу будуть призвані офіцери запасу — військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри ВНЗ. Четвертою хвилею мобілізації на службу будуть призвані всі мешканці країни, які не мають обмежень за віком та станом здоров’я.

Як має проходити медичний огляд військовозобов’язаних?

Кожен військовий Збройних Сил України має бути сильний духом та тілом. Саме тому громадяни України, які призиваються на військову службу, проходять обов’язковий медичний огляд. Порядок проходження такого огляду визначений у Положеннях про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України.

З метою визначення ступеня придатності до військової служби, кожен військовозобов’язаний проходить огляд у хірурга, невропатолога, терапевта, психіатра, окуліста, оториноларинголога, стоматолога, дерматолога. А також у лікарів інших спеціальностей, у разі наявності індивідуальних показань.

Перед медичним оглядом усім призовникам проводиться ряд обстежень:

  • загальний аналіз крові;
  • загальний аналіз сечі;
  • серологічний аналіз крові на: антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), антиген до вірусу гепатиту “В” (HBsAg), антитіла до вірусу гепатиту “С” (anti-HCV), реакція мікропреципітації з кардіоліпіновим антигеном (RW)
  • визначається група крові та резус-належність;
  • проводяться флюорографічне обстеження органів грудної клітки;
  • проводяться профілактичні щеплення у відповідності з календарем профілактичних щеплень;
  • електрокардіографічне дослідження.

Також здійснюється вивчення медичних документів з поліклінік та лікувальних закладів за місцем проживання та перебування на обліку.

Після закінчення огляду кожен лікар записує в облікову картку призовника:

  • висновок про придатність (тимчасову непридатність або повну непридатність) до строкової військової служби;
  • відповідну статтю розкладу хвороб;
  • дату огляду та підписує висновок із зазначенням свого прізвища та ініціалів і скріплює особистою печаткою.

За результатами медичного огляду спеціалістами лікар – член призовної комісії приймає підсумкове рішення щодо придатності призовника за станом здоров’я до військової служби та служби в тому чи іншому роді військ, що скріплюється його підписом та особистою печаткою лікаря. Лікар виносить одну з таких постанов:

  • придатний до військової служби
  • тимчасово непридатний до військової служби. Потребує лікування на термін до….
  • підлягає направленню на додаткове медичне обстеження та повторний медичний огляд;
  • непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Чи відправляють в зону бойових дій одразу після вручення повістки?

Ні. Мобілізованих, які не проходили військової служби, направляють для здійснення відповідної фахової підготовки до навчальних центрів, після якої вони відбувають до комплектування підрозділів, що ведуть бойові дії. Термін проходження такої підготовки від 7 до 20 діб, в залежності від складності спеціальності. Бойова підготовка мобілізованих регламентується Порядком організації та здійснення загальновійськової підготовки громадян України до національного спротиву.

Важливо!

Якщо чоловіка, який не має навичок володіння зброєю, призвано, але не проведено мобілізаційну підготовку (навчання),  необхідно телефонувати на гарячу лінію Міністерства оборони України, аби повідомити про порушення та назвати своє ПІБ, номер військової частини до якої направили.

Як бути внутрішньо переміщеним особам із постановкою на облік?

У випадку, якщо військовозобов’язаний змінив місце проживання, він зобов’язаний стати на облік за новим місцем проживання.

Наразі великий відсоток військових частин укомплектовано особовим складом, триває доукомплектування. Та не всі, хто з’явиться до військкомату та зареєструється, буде терміново призваним до лав ЗСУ.

Якщо особа ухиляється від обліку, законодавство передбачає адміністративну відповідальність. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу. Проте, у разі ігнорування попередження про постановку на облік та неявки до військового комісаріату, особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності.

Імміграційне адвокатське бюро було створено в 2007 році. Воно надає допомогу іноземним клієнтам у Києві (KV), Одесі (OD), Дніпрі (DP), Львові (LV), Харкові (KH), Луганській (LG) і Донецькій (DN) областях, АР Крим (KR) і у інших регіонах України.