Світовий банк виділив 200 мільйонів доларів для реформування Української освітньої системи.

Вже давно в Україні велись розмови про те, що освітня система потребує реформування. Деякі підтримують цю ідею, в той час, як інші не в захваті від реформування та зменшення кількості університетів. Останню краплю в цій дискурсі поставив Світовий банк своїм рішенням стосовно виділення Україні 200 мільйонів доларів на реформування системи. Тими самим, Світовий Банк порадив Україні придивитися до кількості університетів, коледжів, та подумати про доцільність закриття частини з них.

Гроші, які виділить Світовий банк підуть на аудит кожної вищої навчальної установи, тим самим спеціалісти зможуть оцінити рівень кожного університету, коледжу та зробити висновок наскільки доцільне продовження функціонування даної установи. Також будуть прийматися рішення про закриття даного навчального закладу чи продовження його функціонування.

Противники даного аудиту заявляють, що такі дії можуть призвести до зменшення кількості міст для студентів і тим самим велика кількість людей не зможуть отримати вищу освіту, що призведе до деградації суспільства.

Позиція Світового Банку наступна, що така велика система навчальних закладів, а саме 231 вищий навчальний заклад, є великою та неефективною. Через стабільне зменшення населення України, Банк вважає що це впливає на якість освіти та фінансову стабільність.

Також Світовий Банк наводить статистику згідно з якою, більше 60% вищих навчальних закладів України навчається тільки 5.000 студентів. В Україні є більше 300 вищих навчальних закладів, в середньому в одному навчається близько 550 студентів. Більша частина вищих навчальних закладів, а саме 75% підпорядковані Міністерству освіти і науки, яке і буде призначене відповідальним за даний проект у випадку позитивного рішення України.

Також у Світовому Банку занепокоєнні статистичними даними, наприклад, згідно з опитуваннями, більше як 85% майбутніх студентів будуть навчатися в вищих навчальних закладів, проте навчальний заклад не надає інформації стосовно кількості студентів, які знайшли роботу після закінчення університету, та рівень їх заробітної плати.

Світовий Банк наголошує що дана програма буде тривати протягом 6 років, а на виконання поставлених завдань буде виділена позика у  200 мільйонів доларів, що у еквіваленті до гривні це 5.6 мільярда.

Отже, ситуація з університетами поділила людей на два табори. Один з яких ,ЗА впровадження даної програми аргументуючи мало функціональністю університетів, тим, що навчання на даному етапі стало для галочки, а більшість людей для здобуття профільної освіти закінчують спеціальні курси, тим самим наголошуючи, що закриття неуспішних закладів заради успішних це добра справа, яка вплине на якість освіти.

Інші вважають, що дана стратегія зруйнує всю освітню систему та доступ до неї. Також багато хто занепокоєний тим аби гроші, які Світовий банк буде виділяти, повинні бути застосовані згідно з програмою, а не на потреби окремих людей.

Також є  третя думка, стосовно того, що освітню систему потрібно не закривати на ¼ а реформувати, такої ж думки і екс-засновник міністра освіти Максим Стриха. “Це може бути позитивним фактором в разі, якщо мова йде не про закриття окремих університетів з вигоном студентів і викладачів на вулицю … Це повинна бути оптимізація, об’єднання окремих університетів”

Тож будемо слідкувати за ситуацією та розвитком подій між Українською освітою та Світовим Банком.

Імміграційне адвокатське бюро було створено в 2007 році. Воно надає допомогу іноземним клієнтам у Києві (KV), Одесі (OD), Дніпрі (DP), Львові (LV), Харкові (KH), Луганській (LG) і Донецькій (DN) областях, АР Крим (KR) і у інших регіонах України.